Justitie Chili staakt onderzoek illegale adopties door Nederland­se ‘nep-non’, slachtof­fers eisen actie

Justitie Chili staakt onderzoek illegale adopties door Nederland­se ‘nep-non’, slachtof­fers eisen actie

Bron: AD

Chili doet geen strafrechtelijk onderzoek meer naar mogelijke kinderroof en illegale adopties door een Nederlandse ‘nep-non’. Na het overlijden van Truus Kuijpers vorig jaar doet de Chileense onderzoeksrechter geen uitspraak meer of ze zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Dat laat zijn woordvoerder aan deze site weten.

Adoptieslachtoffers en belangenorganisaties zijn teleurgesteld. Ze roepen de Nederlandse regering op zelf onderzoek te doen, omdat er nog steeds nieuwe misstanden aan het licht komen over de adoptiepraktijken van Kuijpers.

In Chili loopt al jaren een strafrechtelijk onderzoek naar de illegale adopties van 20.000 kinderen tijdens de dictatuur in de jaren 70 en 80. Kuijpers, die daar een kindertehuis runde en zich ten onrechte voordeed als non, was een van de verdachten. Chileense moeders en geadopteerden beschuldigen haar ervan kinderen te hebben gestolen voor adoptie in Nederland. Het zou gaan om zeker honderd kinderen.

Volgens onderzoeksrechter Jaime Balmaceda zijn vijfhonderd zaken in een afrondende fase en zijn er zeshonderd geseponeerd, waaronder die van Kuijpers. Zij overleed precies een jaar geleden. ,,Door haar overlijden is ze niet langer verdachte en wordt er geen uitspraak meer gedaan over haar eventuele strafrechtelijke aansprakelijkheid’’, aldus een woordvoerder van Balmaceda.

De woordvoerder benadrukt dat voor haar dood nog niet vastgesteld was of ze schuldig was. Of er nog onderzoek gedaan wordt naar de zus van Kuijpers in Nederland, met wie ze de adopties regelde, kan ze niet zeggen.

Traag en amateuristisch

Belangenorganisaties in Chili hebben kritiek op het ‘trage’ en ‘amateuristische’ onderzoek. Nog niemand is strafrechtelijk vervolgd. ,,Het overlijden van mensen die door slachtoffers worden genoemd, is het perfecte excuus om het onderzoek niet voort te zetten’’, zegt Ana María Olivares Rivas van Hijos y Madres del Silencio.

,,Wij zijn gefrustreerd over de rol van justitie, die getuigenissen van de moeders en ontvoerde kinderen in twijfel trekt, ondanks alle bewijzen. De wil om schuldigen te veroordelen ontbreekt, omdat velen van hen rechters, artsen en advocaten zijn. De families van wie zonen en dochters zijn afgenomen, worden niet geloofd omdat ze arm waren.’’

Waarheidscommissie

De Chileense president Gabriel Boric overweegt een waarheidscommissie onderzoek te laten doen om daders te kunnen vervolgen. Dat gebeurde ook na de dictatuur van Pinochet bij verdwenen gevangenen.

Olivares Rivas vindt het ‘jammer’ dat Nederland zelf geen onderzoek instelt naar Chileense adopties, zoals de Zweedse regering doet. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) ziet daar geen heil in vanwege het strafrechtelijk onderzoek in Chili. ‘Ik wil niet op de zaken vooruitlopen’, schreef hij in antwoorden op Kamervragen van de SP. ‘Ik heb er vertrouwen in dat de Chileense rechtsstaat dit gedegen uitzoekt.’

Alejandro Quezada

Niets staat Nederland in de weg om nu alsnog een onderzoek te starten

Nu Chili geen onderzoek meer doet naar Kuijpers is volgens de illegaal geadopteerden Mirjam Hunze en Alejandro Quezada de weg vrij. Alejandro: ,,Niets staat Nederland in de weg om nu alsnog een onderzoek te starten.’’

Ze zeggen al sinds 2018 zowel het ministerie van Justitie en Veiligheid als de Chileense politie te hebben gewezen op Kuijpers. Bovendien beschikte Kuijpers over een groot netwerk in Chili en Nederland en zijn haar zus en ex-bestuursleden van het kindertehuis nog in leven.

,,Het is te kortzichtig om het onderzoek te stoppen omdat Kuijpers overleden is’’, zegt Mirjam. ,,Er lopen in Chili en Nederland nog daders en medeplichtigen rond. Zij moeten gehoord worden. Nederland moet nu in actie komen, want de tijd dringt.’’

Een woordvoerder van Weerwind laat weten dat het ministerie informatie zal opvragen over het strafrechtelijk onderzoek in Chili naar Kuijpers en haar zus. ,,Op basis van deze informatie zal worden bepaald of verdere actie wordt ondernomen.’’


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »
error: Content is protected !!